Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı taslağa göre, 2025 yılında e-ticaret ile satış yapan şirketlere stopaj kesintisi uygulanacak. 2025’te e-ticaret sektöründe şahıs işletmeleri için %25, LTD ve A.Ş. işletmeleri için %15 oranında planlanan taslak stopaj vergisi üzerine Elektronik Ticaret Derneği (ELİDER), E-Ticaret İşveren Sendikası (E-TİS) ve E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) bir deklarasyon yayınladı.
Deklarasyonda, “2025’te e-ticaret sektöründe planlanan taslak stopaj vergisi, sektörün büyümesini durdurup, kayıt dışılığı teşvik edebilir. Bu durumun enflasyon üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı öngörülüyor.” denildi.
E-ticaret satıcılarının vergi kaçırma oranlarını azaltmayı hedefleyen stopaj kesintisi, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren başlayacak.
Derneklerin konuyla ilgili yayınladığı deklarasyona, Elektronik Ticaret Derneği Başkanı Fehmi Darbay (ELİDER), E-Ticaret İşveren Sendikası (E-TİS) Erdem Yanık ve E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) Fatih Balkan imza attı.
Deklarasyonda şu ifadeler yer aldı: “Ticaret Bakanlığı’nın 2023 yılı raporuna göre; e-ticaret hacmi 2023 yılında %115,15 artışla 1,85 trilyon TL’ye; işlem sayısı ise %22,25 artışla 5,87 milyar adede ulaşmıştır. Ülkemizdeki e-ticaret işletmelerinin %76’sını oluşturan şahıs işletmeleri ve KOBİ’ler, yeni düzenlemenin en fazla etkilediği kesimi oluşturmaktadır. Düzenlemenin ertelenmesini ve sektör temsilcilerinin de dahil olacağı bir süreçle yeniden gözden geçirilmesini talep etmekteyiz.”
Düzenlemenin yüksek stopaj oranlarıyla (%25 ve %15) yürürlüğe girmesinin, müşterilerin yurt dışı veya kayıt dışı platformlara yönelmesine neden olabileceği düşünülüyor. Bu durumun ise ülke ekonomisinde kayıt dışılığın artmasına, vergi kayıplarına ve güvenlik riski taşıyan alışveriş ortamlarının çoğalmasına yol açabileceği belirtilenler arasında.