Teknolojik gelişmelerin artmasıyla hayatımızı saran yapay zeka uygulamaları, geleceğe dair bize umut verdiği gibi birçoğumuzu da korkutuyor. Yapay zeka uygulamalarının güvenilir olması ve temel insan haklarını koruması amacıyla ortaya çıkan yapay zekâya ilişkin dünyanın ilk kapsamlı düzenlemesi Yapay Zekâ Yasası, AB’de yürürlüğe giriyor.
Yasa, yapay zekâ sistemlerini belirli gruplar altında toplayarak bu gruplara topluma zarar verme seviyesine göre risk dereceleri atıyor. Minimum risk, belirli şeffaflık riski, yüksek risk ve kabul edilemez risk olmak üzere gruplanan sistemlerde risk derecesi arttıkça kurallar katılaşıyor ve risk derecesine göre uygulamaların kullanımı için koşullar belirleniyor.
Risk gruplarından “Kabul edilemez” risk grubuna giren, temel insan haklarına açık bir tehdit olarak görülen uygulamalar ve sistemler ise tümüyle yasaklanıyor. Buna, insan davranışını manipüle eden yapay zekâ sistemleri veya uygulamaları da dahil. Biyometrik sistemler, duygu ve ifade tanıma sistemleri, hükümetler veya şirketler tarafından ‘sosyal puanlama’ yapılmasına izin veren sistemler bu yasak kapsamına giriyor.
Tasarımsal amaçlarla kullanılan, video, metin, görüntü oluşturma gibi farklı görevleri yerine getirebilen büyük sistemlere özel kurallar getiriliyor. Deepfake de dahil olmak üzere oluşturulan içerikler etiketlenerek yapay zeka tarafından oluşturuldukları öne çıkarılmalı. Bu şekilde hem telif hakları hem sanata dair sınırlarımız hem de algı yönetimi konusunda bir şeffaflık derecesine ulaşılma amaçlanıyor .
Kurallara uymayan şirketleri ise milyonlarca euroluk para cezaları bekliyor.
Yapay Zekâ Yasası’nın kurallarının büyük çoğunluğu 2 Ağustos tarihinde uygulanmaya başlayacak. Ancak kabul edilemez risk taşıdığı düşünülen yapay zekâ sistemlerine ilişkin yasaklar 6 ay sonra, genel amaçlı yapay zekâ modelleri olarak adlandırılanlara ilişkin kurallar ise 12 ay sonra yürürlüğe girecek.