Uzun süredir çocuklara ve gençlere hitap eden oyuncak sektörü tarihte ilk kez büyük bir değişim ve dönüşüm geçiriyor. 2000'lerin başlarında ayak seslerini duyduğumuz bu değişim oyun ve oyuncak sektörünü günümüzde en çok konuşulan kavramların ilk sıralarına taşıyor.


The Toy Association, Circana tarafından hazırlanan raporda oyuncak satışının globalde 108,7 milyar dolara ulaştığını paylaşıyor. Bu satışlardaki payın büyük bir kısmı ise yetişkinlere ait. Üstelik yine altını çizerek belirtmek isteriz ki tarihte ilk defa yetişkinler oyuncak pazarında çocuk grubunu geride bırakarak sektörün ana hedef kitlesi haline gelmiş durumda.


Bu noktada uzmanlar ve yorumcular durumu pandemiye ve jenerasyonlardaki büyük değişime bağlıyorlar. Özellikle 90'lar ve 2000'lerin özgür ve fantastik (Pokemon, Harry Potter, LOTR, vb.) dünyasından çıkıp daha sonra ekonomik çöküş, salgınlar, enflasyon ve sosyo-kültürel değişimin tam ortasına düşen "Millenial" nam-ı diğer Y jenerasyonu, realiteden biraz olsun uzaklaşmanın çözümünü oyuncaklarda buluyor.


Aynı şekilde video oyunlarının yükselişine denk gelen, yapay zekanın kullanışlı dönemlerini yakalayan, özgün ve serbest senaryo yazımının azalıp çizgi roman kahramanlarının beyaz perdeye uyarlanmasıyla kendilerine fantastik dünyaların kapıları açılan Z jenerasyonunun yetişkin kısmı da oyuncak pazarında büyük bir pay sahibi.



EN POPÜLER OYUNCAKLARLAR


MediaCat'in Eylül sayısında belirtildiği şekilde: "Raporlarda bahsi geçen ve belki de dünya çapında en çok büyüyen kategori, inşaat setleri. Kategoriye damga vuran marka ise LEGO. LEGO tarafından paylaşılan, şirketin 2022 ve 2023 yılında attığı adımları, mali tablolarını karşılaştıran bir makale, oyuncak pazarının daralmasına rağmen LEGO'nun tüketici satışlarını %4 artırdığının altını çiziyor.


FANTASTİK DÜNYALAR FANLARI ÇOK SEVİYOR


Circana, fanlara hitap eden lisanslı ürünlerin satışının 2023 yılında toplam satışların %27,8'ine tekabül ettiğini belirtiyor. Star Wars, Marvel, DC ve Pokémon gibi franchise'ların kategorinin büyümesine etkisi büyük. Hem oynanacak hem de koleksiyonu yapılacak ürünler olarak değerlendirilen bu ürünlerin çeşidi ve tüketicinin gözünde değeri, hikâyelerine katkıda bulunan her yeni eserle birlikte artıyor." (MediaCat / Eylül 2024 / Erdem Akın Temel)


Bu pazarın büyüklüğünü ve potansiyelini fark eden girişimciler kendi dünyalarını, karakterlerini ve tüketici ürünlerini geliştirerek bu alanda yer almaya çalışıyorlar. Dolayısıyla uzun bir süre yetişkinleri oyuncak pazarının üst sıralarında göreceğiz gibi duruyor...