İşverenler, iş başvurusunda bulunanların yapay zeka kullanımyla mücadele edecek...


İnsanlar, üretken yapay zekanın gelecekte bir gün işgücünde kendilerinin yerini alacağından endişe etmeye devam ederken, işverenler şimdiden aşırı şişirilmiş özgeçmişlerle ve teknolojinin neden olduğu diğer işe alım sorunlaryla karşılaşıyor.

New York Times'ın çok satan yazarı ve Workplace Intelligence'ın yönetici ortağı Dan Schawbel, "Yapay zeka, oldukça ayrıntılı sahte özgeçmişler, ön yazılar ve hatta video mülakatlar oluşturmak için kullanılıyor ve bu da işverenlerin gerçek başvuruları, yapay zeka ile üretilenlerden ayırt etmesini zorlaştırıyor" dedi.

İşverenlerin, sahteciliği tespit etmek için tersine görüntü arama, ses analizi, davranış analizi ve diğer tespit araçları gibi teknikleri kullanarak yapay zeka ile mücadele etmeleri beklenenler arasında

Schawbel, işverenleri bu tür bir teknolojiyi kullanmanın etik, yasal ve halkla ilişkiler risklerini göz önünde bulundurmalarının akıllıca olacağı konusunda uyarıyor.

Gelecekte aldatıcı başvurulara çözüm bulabilsek bile, yapay zeka destekli işe alım, bize çoktan zarar vermeye başlamış olabilir. Bunun nedeni gerçekdışı özgeçmişlere ait yapay zeka modellerinin başvuruda bulunan kişinin sıralamasını olumlu şekilde etkileyebilmesidir.


Bu durum da işe alımda sistemik bir önyargi oluşturup dürüst adaylara zarar vererek yapay zeka kullanımı teşvik edebilir ve bizi bir döngüye sokabilir. Ya da çoktan bu döngüye girmiş olabiliriz.


Schawbel, "Yapay zeka algoritmaları, yalnızca eğitildikleri veriler kadar tarafsızdır ve eğitim verileri önyargılıysa, mevcut önyargılar sürdürebilir" diye ekledi.


Sizin bu öngörü hakkındaki düşünceleriniz neler? Yorumlarda buluşalım!