Tüm dünyada günümüzün en büyük sosyal medya platformu olmaya aday TikTok, aynı zamanda en çok tartışılan olma özelliğini de bünyesinde barındırıyor. Bu sefer uygulama ile ilgili ilginç belgeler basına sızdı(rıldı?).



Sosyal medya devi TikTok platformunun sahibi ByteDance şirketine ait basına sızan belgeler, uygulamanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne serdi. Kentucky eyaletinin açtığı davada "yanlışlıkla" açığa çıkan bu belgeler, TikTok’un kendi araştırmalarının sonuçlarını içeriyor. İşte basına sızan belgelerde dikkat çeken noktalar:
 

  • TikTok, kullanıcıların sadece 30-35 dk boyunca video izledikten sonra (yaklaşık 260 video) platforma bağımlı hale gelebileceğini tespit etmiş.

 

  • TikTok’un kendi yaptığı araştırma sonucunda, uygulamanın aşırı kullanımının analitik beceriler, hafıza oluşumu, bağlamsal düşünme ve empati yeteneği üzerinde olumsuz etkileri olduğu sonucuna ulaşmışlar.

 

  • Ayrıca uygulamanın kullanıcıların uyku düzenini bozduğu, okul ve iş sorumluluklarını aksatmalarına sebep olduğu ve çevresel iletişimlerini zayıflattığı belirlenmiş durumda.

 


Shiftdelete'de: "Belgelere göre ByteDance, uygulamaya eklenen ekran süresi sınırlama aracının etkisiz olduğunu zaten biliyormuş. Bu araç, günlük kullanım süresini sadece 1,5 dakika azaltmış (108,5 dakikadan 107 dakikaya). Şirket yetkilileri, bu önlemin sadece bir halkla ilişkiler çalışması olduğunu da dava içerisinde resmen itiraf etmiş." şeklinde belirtilen durum aslında genç kullanıcıların ne kadar fazla dikkatli olmaları ve sosyal medya platformları ile ilgili ne kadar fazla bilinçlenmeleri gerektiğinin altını çiziyor.



Fakat bu durumun bir komplo teorisi olduğunu düşünenler de var. Hali hazırda ABD hükümeti ile bir davası bulunan TikTok'un sahibi olan ByteDance'in Çin merkezli bir şirket olması ve çok büyük bir kullanıcı kitlesine hitap etmesi sonucu bu belgelerin ABD hükümeti tarafından sızdırıldığı üstelik üzerinde oynanmış oldukları bu komplo teorileri arasında.



Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?